Historian havinaa – Kalevan kisat 1962 Lappeenrannassa

Lappeenranta isännöi Kalevan kisoja ensimmäisen kerran vuonna 1962. Lappeenrannan Urheilu-Miehet hoiti suururakan kunnialla ja kisojen talouspuolikin onnistui, jättäen LUM:ille pienen pesämunan tuleville vuosille.

Kilpailupaikkana oli jo tuolloin, tämänkin kesän Kalevan kisojen näyttämö, Kimpisen kenttä. Kisojen ajankohta oli 18.-19.8. Suomen mestaruuksien lisäksi kisoissa kamppailtiin myös Belgradin EM-kisojen kisapaikoista.

Kesä 1962 oli suomalaisessa yleisurheilussa ennen kaikkea seiväs- ja pituushyppääjien kesä. Seiväshypyssä maailmanennätysmies Pentti Nikula oli viihdyttänyt urheilukansaa kesän kilpailuissa ja hyppäsi voittoon myös Kimpisellä.

Pituushypyssä nuori Rainer Stenius, Pentti Eskola ja ikinuori Jorma Valkama kohauttivat hypyillään. Pauli Nevala hallitsi keihäässä ja keskimatkoilla Olavi Salonen otti tuttuun tapaan tuplamestaruuden.

Naisten lajeissa yksi sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin, kun vasta 16-vuotias kouvolalainen Eeva Haimi voitti SM-kultaa elämänsä ensimmäisessä 400 metrin juoksussa.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten omista urheilijoista ensimmäisissä kotikentällä käydyissä Kalevan kisoissa Suomen mestaruuden voittivat Kalevi Horppu moukarissa ja Hilkka Kivistö naisten 200 metrillä, sekä naisten 4×100 metrin viestijoukkue.

Lauantaina kisoja seurasi 9000 ja sunnuntaina 16000 katsojaa.

 

Lähteet:
Kalevan kisat – Kalevan malja, Hannus & Laitinen 2002
Lappeenrannan Urheilu-Miehet ry 1906-1976, seuran historiikki Muinonen 1976

Jaa tämä artikkeli: