Hyväntuulisia kisavieraita Vesilinnassa

46 vuotta sitten jännitti valmentaja Antti Lanamäki kovasti suojattiensa puolesta Munchenin olympialaisissa. Ei siksi, että joukkueen taidoista olisi pitänyt olla huolissaan, vaan siksi, että porukka oli olympilaisten ensikertalainen. Nämä ensikertalaiset olivat Erik Gustafsson, Antti Rajamäki, Raimo Vilen sekä Markku Juhola, eli Suomen viestijoukkue vuonna 1972. 

Hyväntuuliset ja juuri lounaan syöneet ystävykset tempautuvat Vesilinnan terassilla muistelemaan 46 vuoden takaisia tunnelmia ja tapahtumia Munchenissä. Finaalipaikka oli jäänyt täpärästi seitsemän sadasosan päähän. Kapulanvaihdot olivat sujuneet erinomaisesti – siitä piti valmentaja huolen – mutta aika 39,3 ei ihan riittänyt finaaliin. Joukkue teki kuitenkin upean suorituksen ja ennätyksen, joka säilyi todella pitkään.

Entiset pikakiiturit ovat sitä mieltä, että juuri kapulanvaihto on heidän salaisuutensa pitkään säilyneeseen Suomen ennätykseen, joka on 46 vuodessa parantunut viisi sadaosaa. Ennätyksen pitäisi vahvan mielipiteen mukaan alkaa tänä päivänä jo luvuilla 38. 

Joukkueen juoksujärjestys olympialaisissa oli Gustafsson, Vilen, Rajamäki, Juhola syystä, että Juholalla oli kuulemma kovimmat hermot odotella viestikapulaa. Niin tai näin, iloinen ja huumorilla varustettu herrasmiesjoukko on pitänyt yhteyttä toisiinsa ja ystävyys on kantanut läpi vuosien. 

Jaa tämä artikkeli: