KALEVAN KISAT 1940

KALEVAN KISAT 1940, talvisodan hengessä

”Talven 1939-40 kilvoittelussa myös moni pyrintöläinen saavutti ponnistelujensa maalin ja sen tunnustuksena pienen valkoisen ristin vaatimattomalle sankarivainajan hautakummulleen”. Tämä lainaus on suoraan Pyrinnön 50-vuotishistoriikistä.

Surulliset kokemukset haluttiin unohtaa palaamalla aiempiin askelmerkkeihin. Tähän erinomainen lääke oli urheilu kilpailuineen.

Monet seurat olivat kokeneet raskaitakin menetyksiä, toimintatarmoaan ne eivät olleet menettäneet.

Pyrintö järjesti seisemännet Suomen mestaruuskilpailut totutulla täsmällisyydellä ja rivakkuudella. Sateisesta säästä huolimatta Pyynikin kentän katsomossa oli kolmena päivänä yhteensä 12000 katsojaa. Kaunis urheilutapahtuma, jossa sodan synkkyys oli hetkeksi unohtunut.

Kisojen ehdoton helmi oli miesten keihäänheitto, jonka Matti Järvinen voitti tuloksella 74,24. Yrjö Nikkanen oli kakkonen häviten Järviselle reilulla metrillä.

Kympin ykkönen oli HKV:n Taisto Mäki, aika 3039,4. Pronssille juoksi Pyrinnön Veikko Strömbäck (myöh. Virtapohja), jonka juoksu-ura päättyi traagisesti haavoittumiseen jatkosodassa. Pojanpoika on muutoin Kalle Virtapohja, tunnettu tietokirjailija.

Näiden poikkeuskisojen paras seura oli jälleen kerran HKV.

Kilpailujen ylituomari oli Urho Kekkonen, joka 1924 Kalevan kisoissa oli satasella toinen ja mestari korkeushypyssä.