KALEVAN KISAT 1966

Tampereen 1966 Kalevan kisat saatiin järjestää uusitulla stadionilla.
Yli 4000 hengen katettu katsomo, 2000 istumapaikkaa takasuoralla ja lisäksi päädyissä 13000 seisomakatsomo. Todellinen betonibunkkeri aivan keskellä kaupunkia!
Toinen ylpeyden aihe oli Suomen historian ensimmäinen kestopäällystetty täysimittainen juoksurata. Silloin oltiin ylpeitä kumiasfaltista, mutta muutamaa vuotta myöhemmin rata oli yleisesti kirouksen kohde.
-Rata oli liian kova, kylmällä varsinkin. Esimerkiksi Turun hiilimurska oli paljon mukavampi. kisojen 400 ja 800 metrin mestari Heikki Pippola muisteli hiljan muikkuverkon laskemisen lomassa.
Pippolan ohessa toinen kisojen sankari oli Jorma Kinnunen, joka lennätti keihästä 84,10. Kunniapalkinnoksi Äänekosken mies sai muutoin polkupyörän. Se tuli mersumiehelle tarpeeseen.
HKV:n Jaakko Tuominen oli ykkönen aidatulla ratakierroksella.
Viidenneksi tuli Kaipolan Tapani Ilkka, joka on viihtynyt myöhemmin urheilun järjestötoimissa.

Naisten puolella ehdoton nimi oli Vaasan Sirkka Norrlund, joka voitti satasen, 200 ja 80 metrin aitajuoksun.
Kakkosella hopealle kurkotti Orvokki Ojala, jonka tytär Johanna Manninen oli jokunen vuosi sitten tuttu näky Kalevan kisojen palkintopallilla.
Ratakierroksen voitti Eeva Haimi ennen Pirjo Wilmia, satasen kakkoseksi kiri Mona-Lisa Strandvall. Tuttuja nimiä monille urheilua seuraaville.
Naisten lajiohjelma oli vielä 1966 kovin harva. Pisin juoksumatka oli 800 metriä, 100 metrin aitojen sijasta juostiin parikymmentä metriä lyhyempi matka, kenttälajeja oli vain viisi, korkeus, pituus, kuula,kiekko, keihäs.
Olin kisojen sisälähetti yhdessä Jarmo Sepän, Jorma Heljopuron muutaman muun pojan kanssa. Juoksimme alakerrasta ylös kuuluttamoon. Jo silloin tuli selväksi, että Joope Heljosta tulee kauppamies. Toimitsijoille tarkoitettuja käsiohjelmia pantiin ns. omaan myyntiin.
Kisojen järjestelykoneisto oli Pyrinnön, TU-38:n ja TP-U.n harteilla.
Tuomariston pj. oli Jukka Uunila apunaan Orvo Anttila ja Jukka Lehtinen.

-Jarmo Hakanen