KALEVAN KISAT 1996

Kalevan kisojen järjestäminen Tampereella oli tauolla peräti 19 vuotta. Miksi näin, ehkä eniten aluepoliittiset syyt mutta yhtä lailla Pyrinnön valtava halu isännöidä 100-vuotistaipaleen kunniaksi 1996 yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut.

Kisojen ajankohtaa veivattiin moneen otteeseen. Suomen Urheiluliiton johtokunta äänesti kilpailut pidettäväksi vasta olympialaisten jälkeen. Kun siihen aikaan oli tapana antaa viimeiset arvokisanäytöt juuri Kalevan kisoissa, Pyrintö suhtautui nuivasti SUL:n päätökseen.

Seitinohuen väännön jälkeen kisapäiviksi saatiin sovituksi 4-7.7. Kilpailut venytettiin vielä nelipäiväisiksi. Avauspäivälle oli yleisöllä vapaapääsy, lehtereillä oli yli 4000 innokasta katselijaa.

Toinen KK-1996 erikoisuus oli Pyrinnön ja Pispalan Sottiisin yhteiselo. Esimerkiksi päätöspäivän avauksessa Sottiisin iloiset tanhuajat täyttivät kentän. Urheiluseuralla ja Sottiisiväellä olivat yhteiset sävelet ja askeleet.

Erikoista oli sekin, kun Jääkiekkomies Kalervo ”Kale” Kummola johti tyylillä kisojen järjestelytoimikuntaa. Viimeistään silloin selvisi epäilijöillekin, että Kale on kova urheilumies.

Kilpailujen kolmannen kisapäivän haluaisin unohtaa. Vettä tuli kuin Espanjassa. Kaikki meni silloin pieleen, sähköinen ajanotto kyllästyi sateeseen, satasen ajat otettiin käsikopelolla, pituuden hiekkalaatikko olisi sopinut paremmin lasten kuraleikeille, miesten seiväshyppy siirrettiin seuraavalle päivälle. Silloin ei ollut hyvä päivä!

Pari seuramme toimitsijaa huuteli ohi mennessään, nyt sataa muttei seuran laariin. Se oli kuin kirveellä olisi hakattu lapaluiden välimaastoon.

Yksi yö voi muuttaa kaiken, aurinko paistoi pyhänä, yleisöä noin 13000. Kaksoismestareita oli peräti kuusi: Ari Pakarinen (100 ja 200 m), Sanna Hernesniemi (100 ja 200 m), Monika Rönnholm (800 ja 1500 m), Pasi Mattila 5000 ja 10000 m), Päivi Tikkanen (5000 ja 10000 m), Heli Koivula (pituus ja kolmiloikka)

Kuulan voitti Arsi Harju, naisten keihäänheiton Heli Rantanen, tulevia olympiavoittajia kumpainenkin.

Seppo Räty seisoi viimeisen kerran korkeimmalla pallilla Kalevan kisoissa. Karolina Lundahl lennätti kuulaa lukemiin 18,23, joka on edelleen kisaennätys.

Oskari Frösen voitti ensimmäisen kerran korkeusmestaruuden, 100 metrin SE-miesTommi Hartonen oli ykkönen 400 metrillä ajalla 47,13.

Kisojen VIP-alue telttoineen oli melkeinpä nähtävyys. Valitettavasti lauantainen sade pilasi enemmän kuin puolet. Ainakin yritystä oli enemmän kuin tarpeeksi.


Jarmo Hakanen