Keihäänheiton olympiavoittaja Heli Rantanen kannattaa huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämistä

Yleisurheilu vaatii asennetta. Monen nuoren urheilijan polku ei kanna eikä ole riittävän leveä viemään aikuisurheilijaksi saakka. Monella se haarautuu juuri ennen aikuisikää opiskeluun ja perhe-elämään. Helin mukaan erityisesti naisurheilijat tarvitsevat tässä vaiheessa pitkäjänteistä tukemista myös liiton puolelta.

Opiskelusta Heli väittää, että kun annat ärsykkeitä muuallekin kuin kroppaan, auttaa se vastaanottokyvyssä molemmilla osa-alueilla. Kun toinen nostaa stressitasoa, voi toinen jopa laskea sitä. Heli itse osallistui urheilijana opiskelupilottiin 90-luvun alussa asuessaan ja urheillessaan Tanhuvaaran urheiluopistossa. Heli opiskeli iltaisin kolmessa vuodessa matkailun yo-merkonomiksi. Hän piti sitä täydellisenä yhdistelmänä: ”Opiskelu tuo yksilöurheilijan yksinäiseen kuplaan hyvää sosiaalisuutta”. Urheiluakatemiat ovat tänä päivänä tärkeässä roolissa opiskelun ja urheilun yhdistämisessä.

Kalevan kisat ovat näytön paikka

Kalevan Kisat ovat suomalaisen yleisurheilun paraatipaikka – siellä nähdään ja tullaan nähdyiksi. Kisat ovat urheilijoille paikka tulla tekemään tulosta, kamppailemaan SM-mitaleista ja antamaan arvokisanäytöt. Katsojille se on paikka nähdä kesän taso. Kalevan kisat ovat arvokilpailu, mitä tulee arvostaa, Heli painottaa.

Heli Rantanen on kilpaillut Harjulla Kalevan kisoissa v. 1992 ja kehuu Harjua ihanteellisena ympäristönä urheilijalle. Kenttä sijaitsee keskellä kaupunkia ja verryttelyalueet Harjun vaihtelevassa maastossa luovat kivaa, erilaista fiilistä. Heli uskoo, että Jyväskylän Kalevan kisat tulevat yllättämään positiivisesti jälleen kerran sekä katsojat että urheilijat.

Lapsia ja nuoria Heli ohjeistaa: ”Jos et pääse vielä itse kisoihin; kannattaa tulla joka päivä katsomaan kisoihin kaikkia lajeja.  Katso, nauti, ammenna ja opi. Siinä näkee ja oppii ymmärtämään pienten kisojen ja arvokisojen eron.”

Heli Rantanen työskentelee markkinointipäällikkönä HB-Betonissa, joka on Kalevan kisojen yhteistyökumppani. Heli Rantanen voitti keihään olympiakultaa Atlantassa 27.7.1996 ja hänen ennätyksensä on 67,94. Heli on voittanut kuusi kertaa Kalevan kisoissa keihäänheiton Suomen mestaruuden. Helin lempiaforismi on yksi valmentaja Leo Pusan hänelle antamista: ”Vaikea on miellyttää kaikkia silloin, kun suuret tehtävät ovat kysymyksessä.”

Jaa tämä artikkeli: