Talkan viidennet kisat – Mullisti tulospalvelun 1980-luvulla

Lappeenrannassa kilpailtiin viime viikonloppuna viidennet Kalevan kisat. Edellisen kerran yleisurheilun Suomen mestaruudesta miteltiin Saimaan rannalla vuonna 2007. Kisat tarvitsevat toteutuakseen joukon vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin. Risto Talka on ollut mukana kaikissa Lappeenrannassa järjestetyissä Kalevan kisoissa. Tie yleisurheilun maailmaan kantaa juuret jo nuoruusvuosilta.

– Yleisurheilun löysin vuonna 1952, jolloin järjestettiin Helsingin olympialaiset. Tuo tapahtuma innosti silloisen 10-vuotiaan pojan urheilemaan ja Kimpiselle päädyimme monesti kaveriporukan kanssa, Talka kertaa

– Muistan vielä elävästi oman ensimmäisen yleisurheilukilpailun. Tuolloin oli sateinen päivä ja jalassani oli kumisaappaat. LUM:in toimitsijana tuolloin toiminut Veikko Toikkanen pyysi minua ja ystäviäni juoksemaan. Huomasin kuitenkin lähtöviivalla, että muilla oli juoksukengät ja minulla kumisaappaat. En kuitenkaan jäänyt viimeiseksi, Talka naurahtaa.

Oma yleisurheilu-ura tuli päätökseen 17-vuotiaana. Rakkaus lajia kohtaan oli kuitenkin tullut jäädäkseen ja Talka löysi lopulta itsensä kentän laidalta toimitsijatehtävistä. Ensimmäisissä Kalevan kisoissa Talka toimi lippupisteellä. Tuolloinen Rakuunapataljoonan kokelas näki kilpailut aitiopaikoilta, mutta suurimmat työt olivat vielä edessä.

 

Tietokoneet mullistivat tulospalvelun, eikä Häyrinen ei ollut uskoa silmiään

1980-luku oli tietoteknillisen murroksen aikakautta. Ensimmäiset tietokoneet ja värilliset pelikonsolit tekivät tuloaan. Yleisurheilussa aikakausi toi mukanaan teknisen jättiloikan, kun Talka yhdessä toimitsijaryhmänsä kanssa toi ensimmäisen tietokonepohjaisen tulospalvelun. Järjestelmän toteuttaminen vaati tuntikausien työn, joka lopulta palkittiin median vuolailla kiitoksilla.

– Meidän luoma järjestelmä herätti tuolloin hämmästystä ympäri Suomea. Lappeenrannan jälkeen kisaisännyys siirtyi Ouluun ja lähetin tarkat kytkentäkaaviot pohjoiseen, jotta he saisivat saman järjestelmän käyttöön omissa kisoissaan, Talka kertoo.

– Meillä oli kuulokejärjestelmä kisakanslian ja suorituspaikkojen välillä. Kun esimerkiksi pituushyppääjä oli hypännyt, ilmoitti lajipaikan toimitsija mitan kisakansiaan, jossa tulos lyötiin järjestelmään. Neljä sekuntia kilpailun päättymisestä lopputulokset oli tulostettuna paperille!

1980-luvulla ei Kalevan kisoista televisioitu suoraa lähetysvirtaa, vaan ainoastaan radioselostajat olivat paikan päällä raportoimassa. Lappeenrannassa selostuksista vastasi legendaarinen Raimo “Höyry” Häyrinen, jolle niin-ikää salamannopea tulospalvelu oli täysin uusi ja ihmeellinen asia. Talka tiesi kokeneena kisamiehenä, kuinka median edustajat pidetään tyytyväisenä.

– Häyrynen oli selostamassa ja annoin tuloksia vievälle lähetille ohjeeksi, että vie paperilappujen lisäksi myös kahvikupin selostajalle. Mieleeni jäi ikuisiksi ajoiksi Häyrysen huudahdus ” hyvänen aika, ei ole edes minuuttiakaan kun pituushyppykilpailu päättyi ja käsissäni on jo tulokset”.

Vuoden 2018 Kalevan kisoissa Talka toimi osana lähettäjäryhmää. Ikimuistoisin Lappeenrannan Kalevan kisaviikonloppu ajoittui ymmärrettävästi juuri 80-luvulle.

 

JUHO KOKKO, LAPPEENRANTA

Jaa tämä artikkeli: